חפש
10:00 - שלימות התורה - סדר הלימוד
הרב נחום אליעזר רבינוביץ'
16:00 - תקון גדול שעשו במקדש
הרב צבי הבר
20:00 - מצוות ומידות
הרב אלישע אבינר
מזל טוב ליוסף צוריאל מח' לג לרגל אירוסיו עם רעות - בסימן ובמזל טוב ....
חדש חדש חדש !!! אפליקציה לאתר Ybm
לפרטים לחץ כאן!
אתר חדש לרב אליהו ליפשיץ "תורה לשמה" - פרטים כאן
אביו של בוגר הישיבה יונה וייס נפטר, ההלויה היתה ביום ששי. יושב שבעה בקנדה
פורום הישיבות
בתי מדרש וירטואליים

לקט מהלכות פסח


לקט מהלכות פסח

הרב נחום אליעזר רבינוביץ'


מצרכים, תרופות, תמרוקים

1.  בקניית מצרכי אוכל ומשקאות יש לוודא שישנה תווית "כשר לפסח" בהשגחת רבנות מקומית או ועד כשרות מוכר.

2. להלן מספר מוצרי מזון שהינם חמץ או שיש בהם חשש חמץ (הרשימה חלקית):  קמח, בירה, ויסקי, תחליפי קפה, אבקת פלפל.  כמו כן נקניק, נקניקיות, חרדל, אבקות מרק, תבלינים, ממתקים ושימורים  -  שאינם בהכשר מיוחד לפסח.

3. מנהג כל יוצאי אשכנז וחלק מעדות המזרח לאסור לאכול קטניות בפסח, כגון: אורז, שעועית, חומוס, גרעינים. בארץ מקובלת הדעה הסוברת שיש להימנע משימוש בשמנים העשויים מקטניות, ולכן משתמשים בשמן זית, שמן דקלים, שמן כותנה וקוקוזין.  מוצרים הכשרים לפסח עם מיעוט  מרכיבים של קטניות מותרים. מנהג חלק מהקהילות הספרדיות לאכול קטניות, אולם אך ורק לאחר  שבררום היטב.  יש להקפיד על הכשר לפסח בפיצוחים הקלויים במלח, וכן באגוזים  ובשקדים  הקלויים במלח  (היות שלצורך הדבקת המלח משתמשים בקמח!)

4. ישנן תרופות שיש בהן חשש חמץ, עיקר הבעיה היא בכדורי מציצה ובסירופים!  קופת חולים כללית מוציאה לאור בכל שנה רשימה מעודכנת של תרופות כשרות לפסח. יש לפנות לרבנות או למספר מיוחד של קופת חולים להשיג מידע.

5. חמץ שנפסל מאכילת כלב מותר להשאירו ברשותינו ומותר להנות ממנו בפסח, כגון: חומרי ניקוי וסבונים, משחות רפואיות, דיו, יוד, צבעים ועוד. רוב התמרוקים כלולים בסעיף זה.



הכשרת כלים לפסח

1.  כלים שהיו בשימוש במהלך השנה ורוצים להכשירם לפסח, יש לנקותם ולשפשפם היטב מכל שאריות מאכל, חלודה וכדומה לפני ההכשרה.

2.  אין להשתמש בכלים עשרים וארבע שעות לפני הגעלתם.

3.  ניתן להכשיר כלי מתכת לסוגיהם, וכן כלי עץ ואבן; ואילו כלי חרס, חרסינה ודומיהם  -  אי אפשר להכשירם.

4.  כלים עדינים שאדם חס עליהם שיתקלקלו בהכשרה  -  אין להכשירם.

5.  כלי פלסטיקה קשה שאינם סדוקים, המיקל להכשירם יש לו על מי לסמוך. כלי פלסטיקה רכה אי אפשר להכשיר.

6.  כלי זכוכית, דורלקס, פיירקס וכדומה, הספרדים מקילים, לנקותם היטב ואינם טעונים הכשר נוסף.  והאשכנזים נוהגים לשרותם במים שלושה ימים, ולהחליף את המים כל יום.

7. בכל מקום, הרבנות והמועצה הדתית מבצעות הגעלה כשירות לציבור, כפי שמתפרסם במודעות.

8.  כלים של מתכת (חוץ מאלומיניום), שנקנו מנכרים או מתוצרת נכרים, וכן כלי זכוכית, טעונים טבילה במקווה. כלי פלסטיק, פטורים מטבילה.


הכשרת המטבח והכנתו

1.  כיורים ושיש  -  מנקים אותם בחומרי ניקוי ומערים עליהם מים רותחים, רצוי מקומקום חשמלי תוך כדי רתיחה.  רבים נוהגים לכסות את השיש, וכן יש שנהגו להשתמש בקערות מיוחדות בתוך הכיורים.

2.  כיריים

    הברזלים ששמים עליהם את הסירים (חצובות) והם תמיד חשופים לאש  - יש לנקותם היטב ולהדליק את האש.

   מגשי הכיריים  -  יש לערות עליהם מים רותחים מכלי ראשון או לצפותם בנייר אלומיניום, ויש המקפידים גם לערות וגם לצפות.

   המבערים  -  יש לנקותם היטב.

3.  תנור  -  תא אפיה

   יש הנוהגים להכשירו כדלהלן:

         א.         ניקוי התנור עם חומרים חריפים.

         ב.         המתנה 24 שעות ללא שימוש.

          ג.          הבערת התנור כשעה בחום המקסימלי.

         ד.         דלת תא האפיה  -  יש לשפוך לתוך חריציה חומרי ניקוי, על מנת לפגום את החמץ המונח שם.  יש ממליצים לצפות את תא האפייה בנייר אלומיניום עבה.

  אין להכשיר את התבניות.  אולם אפשר להכשיר את הרשת אשר עליה

  מניחים תבניות וכדומה.

  בתא אפיה עם טורבו יש להקפיד על ניקוי מדוקדק של הטורבו.

4.  מיקרו-גל

  לפני הפסח מנקים היטב ומשביתים במשך 24 שעות.  בדרך כלל, בכל השנה, יש לכסות את התבשיל בנייר או בצלופן.

  יש להכשיר בהגעלה את המגש עליו מניחים את הצלחות בעת החימום (מכיוון שפעמים רבות נשפך עליו חמץ).

5.  פלטה (של שבת)

   יש לנקות אותה היטב ולהפעיל אותה במשך שעה.  רבים נוהגים גם לכסות אותה בנייר אולומיניום.

6.  שולחן מטבח

    שולחן פורמייקה או פלסטיק  -  אחר הניקוי היסודי, אם מצפה אותו לכל  ימי הפסח  -  אין צריך להכשירו.  אם לא  -  יערה עליו מים רותחים.

7.  מכונת שטיפת כלים

    ינקה היטב את מדיח הכלים מפירורי חמץ (וכן יפרק את המסננות),

    וימתין 24 שעות לאחר הניקוי.  את הניתן לפירוק (כגון: מגשים, מסננים וכו'  -  יפרק ויכשירו בנפרד על ידי עירוי מים רותחים.

    את המדיח עצמו  -  יכשיר על ידי הפעלתו עם חומרי הניקוי בדרגת החום הגבוהה ביותר (מומלץ לחזור שלוש פעמים על הפעולה הנ"ל).

                  

  

 

הערכות ביתית לקראת חג הפסח הבעל"ט

איזה מצרכי מזון כדאי לחסל עד הפסח?

מן הראוי לבער כל חמץ גמור ולא למכור במכירת חמץ דברים שעוברים עליהם ב"בל יראה", אלא אם כן בהפסד גדול.

להלן מספר נתונים על מוצרי ורכיבי מזון בהקשר של פסח.

בירה   -   חמץ

וויסקי  -  עשוי להיות חמץ.  הרב רובין אמר שהוויסקי הדני הוא חמץ.

תבלינים: כמון  -  גרעיני שיבולת השועל דומים לגרעיני הכמון ואף גדלים

                 בשדותיהם.  לשם כך דרוש מומחה שיברור לפני הטחינה.

                 ואף ב"כשר לפסח" חשוב להקפיד על מהדרין בכשרות טובה.
זעתר  -  על פי רוב התבלין ("הטהור) מגיע בתוספת שומשום, מלח, ועמילן (חיטה).

חומץ  -   עשוי להיות חמץ.

אבקת אפיה  - לרוב מכילה עמילנים.  (יש משתמשים במשך השנה

                         בעמילן תירס, ובכשר לפסח בעמילן תפוחי אדמה).

רכיבים:

ויטמין E  -  עשוי להיות מופק משמן נבט חיטה.

מונוסודיום  -  מופק גם מחיטה.  נמצא באבקת מרק, בחטיפים מלוחים

                        ובמוצרים מעובדים, משמש כ"חומר טעם" וכמשמר.

ממתיקים  -   דקסטרוז /דקסטרוזה / גלוקוז  -  מופק גם מעמילן חיטה,

                       נמצא בסוכרזית שבשקיות אשיות ולא בכדורים, ובדברים מתוקים.

גלוטן  -  חמץ.

אלטודקסטריז  -  עשוי להיות חמץ.

עמילנים  -  מופיעים כ"חומרים מייצבים" (גורמים למרקם סמיך או נוקשה), וכן כתוספת נפח למוצרים מעובדים.  נמצאים כמעט בכל מוצר מעובד בין במוצק בין בנוזל סמיך (רטבים).  ישנם סוגים שונים של עמילנים, לדוגמא עמילן חיטה, עמילן תפוחי אדמה, עמילן תירס, עמילן סויה.  לעתים אינם מופיעים בשמם אלא כמספר.

כדאי לדעת שלא כל הרכיבים בהכרח כתובים על העטיפה.

 


אולי יעניינו אותך הסדרות הבאות:


עלות האתר נאמדת בסכומים לא מבוטלים. נשמח אם תעזרו לנו בהמשכת מפעל זה ובהאדרתו ע"י הקדשת שיעור ותרומה לאתר הישיבה בלחיצה כאן
בניית אתרים         
  מערכת | צור קשר | מפת האתר | חברים